Nyak fájás otthoni kezelése

Nyak fájás otthoni kezelése

Amivel elkerülhetjük a fájdalmas műtétet!

Minden nap vegye rá magát és próbáljon ki legalább egyet a következő 7 módszer közül. Nem fog hosszú időbe telni és csak néhány perc odafigyelést igényel.

Szerintem meg fog lepődni, hogy mennyivel jobban és egészségesebben fogja érezni magát, ha végigcsinálja.

7 Bizonyítottan hatékony Módszer Nyakfájás Otthoni Kezelésére: Amivel Elkerülhető A Fájdalmas Műtét

1. Párnával a Nyakfájás Ellen

A nyakfájásra való párnák különösen hasznosnak bizonyulnak utazások alkalmával. Ám a nyakfájás ellen való párnák nem csak utazáskor hasznosak, hanem egy már kialakult nyakfájás enyhítő pihentetésére is kiválóak.

Mivel a nyakfájás leggyakoribb oka valamely izom túlerőltetése vagy meghúzódása, amelyre legjobb gyógymód a pihentetés, ezért a nyakfájásra való párnák jó szolgálatot tehetnek.

Ha fáj a nyaka, mindenképpen szerezzen be egy ilyen párnát, amely úgy támasztja meg nyakát, hogy ne tudjon még tovább romlani az állapota és végre nyugodtan pihenhessen.

Higgye el: ez az éjszakai alváskor és nappal is kiváló társa lesz!

2. Hagyja El A Zsiráfnyakat

A „zsiráfnyak” egy találó kifejezés az előretolt fejre, ami miatt hosszan előre nyúlik a nyak. A legtöbben sajnos így tartják fejüket.

Ez a természetellenes nyakhelyzet okozza az esetek döntő többségében a nyakfájást azért, mert igen durván megterheli a nyakizmokat. Különösen hátul, ahol a leggyakrabban jelentkezik a fájdalom.

Erre legjobb, ha kifejezetten nyakát lazító, átmozgató gyakorlatokat végez. Az általános lazító gyakorlatok – mint a légzőtorna vagy a relaxációs gyakorlatok – sokat tudnak segíteni a nyakfájás megelőzésében és kezelésében.

A zsiráfnyak ellen figyeljen arra, hogy nyakát egyenesen a gerinc fölött tartsa. Erre úgy tud legjobban figyelni, ha „tokásítja” magát. Azaz úgy húzzuk be a nyakát, mintha a tokáját akarná kidomborítani.

3. Figyeljen Az Egyenes Testtartásra!

A nyakfájás leggyakoribb oka a helytelen testtartás. A rossz tartás olyan terhet helyez a nyak izmaira és csigolyáira, amelyek alatt szépen lassan leromlik és végül folyamatosan fájóvá válik.

A helyes ülés és állás közbeni testtartás megtanulásával a kialakuló nyakfájások nagy részében úgy lehet megszabadulni a nyakfájástól, hogy az többet nem tér vissza.

A legtöbb embernek borzalmas testtartása van olvasás vagy telefonozás közben is: görnyedt hát és mélyen leeresztett nyak. Figyeljen arra, hogy nyakunk olvasás közben is egyenesen a törzs felett legyen és csak szemeivel nézzünk lefelé! Ha nehezebben látja a betűket, kezével emelje magasabbra a könyvet vagy a telefont – nyakát pedig lehetőleg egyáltalán ne hajlítsa be.

4. Masszírozza Ki a Nyakfájást

A nyakfájást leggyakrabban egyes izmok görcsei okozzák. A görcsök kimasszírozása látványosan képes elsöpörni a fájdalmakat.

Amikor érzi, hogy elkezd fájni a nyaka, felülről lefelé kezdje el masszírozni a fájdalom környékén az izmokat. Ezzel a mozgással jó irányba tereli a vért és csökkenti a nyakfájást okozó izmok görcsét.

Ráadásul, a masszázs fokozza a vérkeringést, így felgyorsul a nyak sejtjeinek regenerálódása is. Kettő az egyben segítség!

5. Válasszon Jó Lábbelit

A legbizarrabb lábbelik közé tartoznak a magassarkúk, szandálok, flip-flop papucsok és a gumicipők. Miért bizarr? Mert ezek mind bizonyított módszerek arra, hogy hogyan NÖVELJE nyakfájását.

Ez azért van így, mert ezekben a cipőkben nincs kipárnázott talpréteg, ami segít az ütődések csillapításában.

Így a cipő helyett a térdeknek, a csípőnek, a gerincnek és a nyaknak kell minden egyes alkalommal tompítania az ütődéseket, ahányszor csak a lába a talajra ér.

Ez nem tesz jót a nyakfájásra sem, mert a folyamatos ütődésektől nem tud nyugodtan gyógyulni a nyak.

Ha ezeknek az ütődéseknek legalább egy részét el tudja nyelni a megfelelő, jól illeszkedő, kipárnázott cipő, akkor az nyakfájás akár 20-25%-kal is csökkenhet.

Ráadásul a jó lábbeli javítja a testtartást is. Emlékszik még? A 3. pontban elmondtuk, hogy a jó testtartás az egyik legjobb és leggyorsabb módja a nyakfájás enyhítésének.

6. Kerülje a Hason Alvást

A hason alvásnál nincs jobb és gyorsabb út a gerinc és a nyak károsításához, ez pedig rövid idő alatt nyakfájáshoz vezet.

Kerülje el a hason alvást, mint a pestist!

Ilyenkor a nyak és a gerinc megcsavarodnak és rossz helyzetbe kerülnek. Ha hason alszik, egyáltalán nem csoda, hogy nyakfájás alakult ki. Hagyja abba a hason alvást és enyhülni fog a nyakfájása.

Ehelyett aludjon oldalt fekve, párnával a térdei között. Emellett a háton alvás is kiváló lehet. Viszont mindkét esetben figyeljen arra, hogy ne használjon túl nagy párnát: szokjon hozzá, hogy egyetlen kispárnával alszik, mivel a túl sok párna feleslegesen terheli meg a nyakat.

7. Egye Ki Magából a Nyakfájást

Az egészséges étrend csodákat tud tenni mindenféle fájdalommal: így van ez a nyakfájással is.

Alapszabályként ezekre érdemes figyelni:

Fogyasszon minél több friss, vízben gazdag ételt – mivel a teste nagy része víz, ezért az ételekben levő vízzel is hidratálnia kell magát, nem elég vizet inni.

Egyen többször keveset – egyen 3-4 óránként kis adagokat, napi 4 alkalommal. Így egyen egy egészséges reggelit, korán ebédeljen, rágcsáljon el egy kis uzsonnát és korán vacsorázzon

Egészséges ételeket fogyasszon – kerülje a finomított ételeket (pl. liszt és gyorsételek), tartsa távol a cukros üdítőket (pl. cola), igyon vizet vagy citromos vizet vagy teát (gyógynövény teát is)a fehér cukrot (méz jobb) figyeljen a szénhidrát-zsír-fehérje megfelelő arányára az ételekben

Ha a fenti 3 alapszabályt betartja, meglátja, hogy több energiája és könnyedebb mozgása lesz. A helyes étrend hatására a testben csökkennek a gyulladások és a merevség is – így a nyakfájást okozó merevségek is ellazulnak.

BÓNUSZ TIPPEK

1. Napi Derék Gyakorlatok

A derék izmainak erőssége határozza meg azt, hogy a nyaknak mekkora ütődéseket kell elnyomnia minden alkalommal, amikor sétálni vagy futni megy.

Iktassa be azt a jó szokást, hogy egyszerű nyújtásokat és derékerősítő gyakorlatokat végez! Jótékony hatásait 40-50-60 évesen és a fölött és érzékelheti majd.

Ugyanúgy kell foglalkozni a térdével is.

Különösen fontos ez 40-60 év között, amikor az izmok elkezdenek gyengülni és veszítenek nyúlékonyságukból.

2. Ne Hordja Hátizsákját Vagy Táskáját Az Egyik Karján vagy egyik vállán Vagy Egy Kézben

Ez egy módfelett gyakori hiba.

Egy szerszámos táska, de még egy bevásárlószatyor cipelése is, ha csak az egyik vállán hordja, azt okozza, hogy a terhelés nem egyenletesen oszlik el.

És ennek eredményeképpen a gerinc egyik oldalán nagyobb nyomás keletkezik, mint a másikon.

Ön szerint mi történik azzal az oldallal, amelyiken ezt a többletsúlyt éveken át cipeljük? (Valószínűleg ezen az oldalon érez erősebb nyakfájást)

Ráadásul, ha a táskát mindig a bal vállán cipeli, akkor a gerinc akár el is görbülhet, ami azt jelenti, hogy a baloldal túlterhelődik a mindennapos terhelés miatt – jobban, mint a jobb oldal.

És ez komoly feszültséget és fájdalmakat okozhat, nem is beszélve a természetellenes és egészségtelen testtartásról, amit okoz.

Megoldás?

  1. Hordjon hátizsákot – mindig mindkét vállán egyszerre hordja.
  2. Hosszú fülű női táskát használjon, amit nem az egyik vállán hord, hanem keresztbe teszi, mint a postások.
  3. Lehetőleg egyenletesen oszlassa el a súlyt mindkét kezében, ha cipel valamit! (PL: Bevásárlótáskát)

3. Rendszeres ETKA Jóga vagy és NMPT Tréning

Ha rendszeresen végzi, teljesen megváltoztatja az egészségét.

Az Etka Jóga és az NMPT megosztott első helyen áll a listán a legfontosabb dolgok között, amit tehet azért, hogy megelőzze a nyakfájást.

Az Etka Jóga egy olyan gyakorlatokból álló sorozat, aminek célja az izmok tónusának és tudatos mozgatásának fejlesztése. Fontos megérteni, hogy az utóbbi (tudatos mozgatás) az, ami gyakran hiányzik a derék izmainál és számos esetben ez az eredendő oka a nyakfájásnak is. Furcsán hangzik, de igaz.

Ezért, csoportos órák során vagy egyedül otthon végzett Etka Jóga, NMPT segítségével folyamatosan növelheti a kulcsfontosság izmok tudatos irányításának képességét és ennek segítségével lassan enyhítheti az izomfeszültséget és a fájdalmakat.

4. Nyújtóztassa Ki Magát Minden Nap Elején És Végén

A nyújtás is kötelező! Különösen, ha 40-60 év között van, minden egyes nap, amikor felébred, egyre merevebbé válik teste és napról napra csökken az izmainak hajlékonysága is. Ezért muszáj tenni valamit azért, hogy ezt visszafordítsa vagy lelassítsa.

Ennek elérésére a megfelelő nyújtásokat (akár jógát) kell megtalálnia – ráadásul gyorsan. Egy sor nyújtógyakorlat segítségével a test erősebbé válik a sérülésekkel szemben és mozgékonyabb marad.

5. Maradjon Hidratált

Ez az irodai munkát végzők egyik LEGNAGYOBB hibája, ami az Ön energiáit is megcsapolhatja.

Csökkentse le az összes olyan étel-ital fogyasztását, ami kiszáradást okoz.

Például:

  • Túl sok kávé,
  • Fekete és lógatós tea,
  • alkohol
  • energiaitalok,

Tudta, hogy a kiszáradás okozhat izomfájdalmakat, kimerültséget és szédülést is?

Fontos ezért, hogy sok vizet fogyasszon annak érdekében, hogy semmiképpen ne kerüljön túl sok nyomás a nyakára és annak izmaira.

Tipp:

Gyakran és kevés vizet fogyasszon és csökkentse a lehető legkisebbre a kiszáradást okozó italok fogyasztását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 18 =