NMPT

Egy gerincspecialista gyógytornász, Bene Máté Zoltán által kidolgozott gyakorlatrendszer, mely segít leépíteni az összes olyan mozgásmintát, ami idő előtti elkorcsosuláshoz, elöregedéshez, fájdalmakhoz vezet. Az NMPT – Natural Movement Pattern Training – Természetes Mozgásminta Tréning alatt a harmonikus kiegyensúlyozott izomműködését értjük.

Az Etka Jógán kívül még úgy éreztem hiányzik valami, amivel rendben tudnám tartani a testemet, szellememet és ezt a tudást másoknak is képes lennék átadni. 2013-ban végeztem el az első “gerincterápia jógával” képzést ami az NMPT tréningre való jelentkezéshez szükséges volt. Rengeteg gyakorlás és tapasztalat után, 5 évvel később 4 napot töltöttem Budapesten, hogy NMPT – Természetes Mozgásminta Tréning instruktor lehessek. Egyéni órák mellett 2-7 fős foglalkozásokat is tartok Sopronban. Emellett gerinctréning oktatással is foglalkozom.

A képzés óta nem minden nap végzem a gyakorlatokat. Csak akkor, amikor úgy érzem, szükségem van rá. Az a jó az NMPT-ben, hogy van összesen 18 gyakorlat, amit 45-60 perc alatt el lehet végezni, de ha egyszer megtanítod az idegrendszerednek a helyes mintát, akkor nincs szükség arra sem. Napi pár perc, aztán heti pár alkalom elég ahhoz, hogy újra helyre tedd magad. Ahhoz persze, hogy idáig eljuss, kitartás kell.

Az a véleményem, ha véglegesen szeretnéd a fájdalmaidat megszüntetni, és ezzel az életminőségedet megváltoztatni, akkor nem elég elfedni az okokat, kezelgetni a tüneteket vagy fájdalomcsillapítót szedni. Tartós eredményt csak kitartó munkával lehet elérni. Az NMPT mozgástréning segít megelőzni a degeneratív gerincbetegségeket, javítja az idegrendszer rossz mozgásmintáit, ezzel elkerüljük, hogy a gyógyult gerincbeteg embernek más ízületeiben, vagy más gerincszakaszain problémái adódjanak. Javítja a befagyott vállat, megelőzi a tenisz és golfkönyök kialakulását. Az NMPT ezek mellett pozitív hatással van a helyes testtartás kialakításában, enyhíti az ízületi eredetű fülzúgást vagy szédülést, illetve megelőzi a mozgásrendszer öregedésének tulajdonított fájdalmakat. Hatékony csípőízületi és térdízületi kopás ellen – mert a miofasciális erővonalak kiegyensúlyozásával az ízületek terhelése tökéletesíthető. NMPT alatt a testünk harmonikus, kiegyensúlyozott izomműködését értjük.

Olyan állapot, mikor könnyedén, fájdalommentesen éljük mindennapjainkat, nem koptatjuk magunkat sehol, gerincünket tartó izom és szalagrendszer működése, illetve teherviselése tökéletes.
Leépítjük a kórós mozgásmintákat, és szinte újra programozzuk a testünket. Olyan ideg izom kapcsolatok újra tanulásáról van szó, melyek belénk vannak kódolva, de hosszú évek alatt elfelejtettük azt, hogy hogyan működtessük őket. Az NMPT feltétele a gerincünk jellemző görbületének a megléte, a kétszer S alakú görbület a nyaki illetve az ágyéki szakaszon. A sok ülés hatására gerincünk természetes görbületei megváltoznak, fokozottak lesznek, vagy éppen kiegyenesednek. Ezáltal feszültség alá kerülnek bizonyos izmaink, más izmok pedig megnyúlnak, elgyengülnek. A felborult izomegyensúly hatására természetes mozgásmintáink megváltoznak, melynek következménye lehet kis kényelmetlen érzéstől kezdve egészen az enyhébb vagy súlyosabb izom és/ vagy ízületi fájdalmakig (váll, nyak, hát, derék stb.) bármi.

Rossz mozgásmintát használunk a mindennapi tevékenységeink során, és legtöbb esetben ez az oka a különböző mozgásszervi eredetű betegségeknek. Azaz érdekes, hogy sokáig meg sem érezzük, és saját magunk számára nem tűnik fel, hogy hibásan mozgunk. Gyakran csak akkor kapunk észbe, amikor már tartós fájdalmunk van.

Ez a videó az NMPT tornák résztvevőinek készült, azért hogy már előre lásd mit, miért fogok neked tanítani. Ha tudod a miérteket, akkor egyrészt sokkal könnyebben mennek majd a gyakorlatok, másrészt nagyobb tudatossággal, sokkal könnyebben érhető el a cél: az egészséges gerinc és ízülethasználat.

Bene Máté gerincspecialista gyógytornász a Bene Gerincakadémia alapítója. Az NMPT mozgástréning kidolgozása az ő nevéhez fűződik. Én is nála tanultam és vizsgáztam 2013 és 2018 között több alkalommal is. Számos alkalommal szerepelt már ismert TV műsorokban és más népszerű, szakmai weboldalon jelentek meg írásai.

Mindenkinek, aki egészséges tartást szeretne magának. Kifejezetten ajánlom a nyak-, hát-, derékfájdalommal élőknek. Feszültség és stressz oldására is kiváló, valamint így teret tudsz majd biztosítani egy kis “én-időnek”.

Egy angol kifejezés rövidítése: Natural Movement Pattern Training, magyarul Természetes Mozgásminta tréning.

Én sosem voltam fájdalomcsillapítás-párti. Az a véleményem, ha véglegesen szeretnéd a fájdalmaidat megszüntetni, és ezzel az életminőségedet megváltoztatni, akkor nem elég elfedni az okokat, kezelgetni a tüneteket.

6-7 éves korra tanulja meg a test a lehető legenergiahatékonyabban és legkímélőbben használni magát. De már ezelőtt sérülnek az ősi folyamatok, mert a mai korban a gyerekek teljesen sík felületen tanulnak járni, ami természetellenesnek vehető. Az iskolában, üléssel töltött évek is negatívan befolyásolják testi fejlődésünket. Majd az ülő életmód és a képernyők előtt töltött idő hatására egyaránt káros folyamatok indulnak meg. NMPT tréninggel azonban “újra lehet tanulni” a természetes testtartást.
design elem design elem design elem
Blog Ív

Kapcsolódó blogbejegyzéseim

Megnézem mindet

Jóga, Masszázs, Nmpt, Túravezetés

CTA Ív
  • Természetes módon szeretnél jobban lenni?
  • Vedd fel a kapcsolatot velem, hogy megtudd mi lenne a legjobb a számodra...

Válaszd ki a neked legmegfelelőbb feszültségoldó, fájdalomenyhítő lehetőséget!

Rólam Mondtátok Ív

Rólam mondtátok

utalvany

Ajándékutalvány