NMPT-Természetes Mozgás Minta Tréning (BENE MÁTÉ módszere)

NMPT-Természetes Mozgás Minta Tréning (BENE MÁTÉ módszere)

Mit tehetünk, hogy gyermekünk gerince természetes úton fejlődjön, egészséges legyen?

A csecsemő:

Minden újszülött C alakú gerinccel jön a világra, hiányoznak még természetes gerincgörbületek. Azokat a kisgyermek önmaga alakítja ki magának azáltal, hogy elkezdi használni a testét.

A gerinc görbületei a mozgásfejlődés során alakulnak ki. A hason fekvés a mozgásfejlődés beindulásának feltétele, hanyatt fekve nem lehet kúszni, mászni. A nyaki gerinc homorulata a hason fekvésben fejemeléstől alakul ki. Az önálló felülés eredménye a háti gerinc domborulat. Ültetni tilos, amíg önállóan, magától nem ül.
Annak a gyermeknek, akit idő előtt felültetnek, nem erősödnek meg a hátizmai, így a gerince túlterhelődik, a háti és az ágyéki gerinc görbületei megfordulnak (a hát homorodik, az ágyéki gerinc domborodik). Ez később többek között a gerincferdülés táptalaja lehet.
8 hónapos kortól fürdetéshez felültethetjük, de mindig tartsuk, és ha elfárad (feje billeg, háta görnyed, vagy fejét hátravetve előre dől), mindig vegyük ki. Ha már önállóan képes felülni (9-10 hó), akkor etetőszékbe is ültethető.

Kúszástól alakulnak ki a felső hátizmok.
A négykézlábon hintázástól, mászástól az alsó hátizmok, farizmok megerősödnek. Az önálló felállás hatására szép lassan a járással az ágyéki homorulat is kialakul.

Mi a helyzet az oly divatos, jópofa és praktikusnak tűnő játékos kiegészítő eszközökkel?

Kenguru: 3 hónapos kor után ajánlott, amikor már biztosan tartja a fejét (hason, alkaron támaszt).
Bébikomp: Nem segíti, hanem gátolja a gyermek mozgásfejlődését. A kompos gyermek nem tanul meg esni. Az a gyermek, aki nem tud állni, járni, annak sem a csontjai, sem az izmai nem elég erősek, így az ízületei, csontjai túlterhelődnek, kóros deformitások jöhetnek létre, pl. bokasüllyedés.

Járóka: A mozgáshoz tér kell. A forgás beindulása után célszerű letenni egy puha plédet, biztosítva ezzel a mozgáshoz a teret. A járóka szinte csak a felfelé irányuló mozgást támogatja, gátolva ezzel a csecsemő normális mozgásfejlődését.

Miért fontos a mászás?

Mászás az ember ősi mozgásformája. Ha kimarad, nagy az esély rá, hogy iskoláskorban diszfunkciós lesz a gyerek. Nem csak nehezen tudja a négyzetbe írni a számokat, a vonalközbe a betűket, de hibásan is olvashatja ki. A tanulási nehézségek egyenes következménye a magatartászavar, amely nem más, mint segélykiáltás.
A mászás, mint magasan szervezett mozgás-magatartásforma a fej, a törzs és a négy végtag térben és időben összerendezett egysége. Előfeltételei közé tartozik még a mozgásirány becslése és a tájékozódás az szabálytalan mozgásminta közben. Nagyon fontos, hogy a 4-5 hónapos korban begyakorolt tenyértámasz a mászás során rögzül, a gyermek megtanulja, hogy “a kezem mindig előrébb kell, hogy legyen, mint a fejem” és ez a támaszkodás hozzátartozik az ülés, térdelés, guggolás egyensúlyának fenntartásához. Mozgásra születtünk, tehát hagyjuk őt mozogni és fejlődni a maga ütemében.
Gyakori hiba hogy a szülők nagyon korán elkezdik egyoldalúan sportoltatni a gyermeket, mikor még sem a csontozata, sem az izomzata, sem a gerince nem alkalmas rá. Ez szintén táptalaja lehet a későbbi gerincproblémáknak, pl. hanyagtartás. A kisgyermeknek 6-7 éves kora előtt bőven elegendő, ha sokat van a szabadban, játszótéren hasonló korúakkal jön-megy, futkározik, kúszik, átbújik, leesik-feláll, fára mászik, kirándul a családdal.

Iskola: Első számú “közellenség”. Már ami a sok ülés hatását illeti. Ellensúlyoznunk kell különböző mozgásformával.

Mit tehetünk, felnőtt korban, ha gerincproblémákkal, derék, váll, hát fájdalmakkal küzdünk?

 

Megoldás:

Járjunk testtudat formáló, gerincközpontú, tartásjavító hatású mozgásformára pld. gerinc tudatos jógára, NMPT – Természetes Mozgás Minta Tréningre.

A jövő mozgásformájának új prevenciós útja az NMPT tréning (kulcs a gerincbántalmak elkerüléséhez) egyéni edzés keretében személyre szabottan szintén nagy segítség lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 2 =

design elem design elem

Hasonló bejegyzések

Összes bejegyzés