Utánozd a macskát és a tehenet, ettől mozgékony lesz a gerinced!

Utánozd a macskát és a tehenet, ettől mozgékony lesz a gerinced!

A gerinc folyamatos mozgatása négykézláb (cat-cow)


Tudod-e, hogy miben hasonlítunk a gilisztára, vagy a méhecskére?

Az emberi test is szelvényezett felépítésű. Ez a szelvényezettség elsősorban a törzsre jellemző, de folytatódik a végtagokban is.

A szelvények lefutása a csigolyákból felépülő gerincoszlop szakaszait követi. Azok a szervek és testtájak, amelyek egy-egy gerincvelői ideg működési területéhez tartoznak, az adott terület sérülésekor különböző tüneteket produkálnak. Innen lehet tudni, akár MR nélkül, hogy melyik csigolyánál, vagy porckorongnál van a probléma.
Két csigolya a köztük lévő porckoronggal működési egységet alkot. Egymáshoz képesti helyzetük, mozgásuk sok szempontból fontos.

Éjszaka, fekvő helyzetben, amikor a gerinc nincs függőleges irányú terhelés alatt, a porckorongok a környező szövetekből vizet szívnak magukba. Reggelre olyan sok víz is lehet bennük, hogy a nyomás miatt fájdalmat érzünk.

A finom összehangolt mozgás segíti ezen területek megfelelő víztartalmának beállását. Ezt szokták úgy hívni, hogy bejáratódunk.

Négykézláb állva a gerinc olyan helyzetben van, hogy alaposan átmozgatható a törzsizmok összehangolt munkájával. Lassú, minden kis elmozdulásra figyelve csodálhatjuk és élvezhetjük testünk tökéletes összehangolt működését. Fokozatosan nő a gerinc rugalmassága, oldódik a hát merevsége. A gyakorlat erősíti a hasizmokat, fokozza a hasi és kismedencei szervek, így a belek, hasnyálmirigy, mellékvese és ivarmirigyek vérellátását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − tizenkettő =

design elem design elem