Hozd formába az agyad!

Hozd formába az agyad!

Mozdulj rá a napra 10 – Keresztező mozgás, az agyféltekék összehangolt működéséért

Ismered azt az érzést, amikor nagyon akarsz valamit jól megcsinálni, egy feladatot kiválóan megoldani, vagy valakinek bebizonyítani, hogy milyen szuperül tudsz helytállni és leblokkolsz, semmi nem sikerül?

Pedig már százszor megcsináltad egyedül, megoldottad, kipróbáltad, begyakoroltad, hogy minden tökéletes legyen! És teljes lefagyás! Pontosabban leblokkolás, így szoktuk emlegetni.

De mi is történik ilyenkor?

Ehhez ismernünk kell az agyunk és az izmaink működését és kapcsolatát. Az agyunk kérgi része irányítja az akaratlagosan működő vázizmainkat, valamint a tudatos viselkedésünket. Az agyunk ősibb területe az agytörzs a túlélésünkért felel. Mindent megtesz azért, hogy megmentsen bennünket.

Stresszhelyzetben ez a terület működik. Ilyenkor nehéz gondolkodni, mivel az ahhoz, hogy túléljünk menekülni vagy támadni kell.

Bekapcsol a „villogó piros gomb”, mert a test azt az ingert kapta, hogy veszélyben vagyunk. Teljesen mindegy, hogy tényleg két vérszomjas kutya üldöz vagy csak a főnököd előtt kell beszámolnod a munkádról, a test egyformán reagál.

Nem tudja megkülönböztetni a kétféle fenyegetést, és átállítja a tudattalan túlélőfolyamatra a tudatos rendszert.
Érzelem – főként a félelem – uralkodik az értelem felett. A testünk nem akar engedelmeskedni az akaratunknak.

Sokszor korábbi stresszhelyzet hatására létrejött emlék újraéledése okozza a lefagyást. Az korábbi esemény emléknyomát agyunkban és izmainkban is őrizzük.

Később, hasonló helyzetben ismét leblokkolunk. Egész addig, míg ezt az ördögi kört meg nem szakítjuk valamilyen stressz oldási technikával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 10 =

design elem design elem