Miben más az ETKA JÓGA mint a többi jóga irányzat?

Miben más az ETKA JÓGA mint a többi jóga irányzat?

Több módszert ötvöz, kiegészítve egyéni elemekkel, melyek az egész testre irányulnak.

 • Elsődleges a lapocka közti gerincszakasz kimozgatása (mozgásszegény életformánkban szinte mozdulatlanná merevedik), a gerinc rugalmasságának növelése.
 • Két agyféltekénk működésének kiegyenlítése.
 • A módszer kidolgozója felismerte mi az, ami az általa megismert módszerekből hiányzik. Ő volt Kártyikné Benke Etka, ismertebb nevén Etka anyó.

Mi a lényege?

 • Élettanilag helyes (természetes) testtartásunk, a természetes légzésünk és mozgásunk visszaszerzése, és alkalmazása a hétköznapokban is. Ezeket a képességeket kisgyermek korunkig még ösztönösen helyesen alkalmaztuk, amit aztán civilizált életformánk során elfelejtettünk.

Használjuk újra a velünk született képességeinket, így az energiát folyamatosan gyűjteni tudjuk minden tevékenység közben.

 • Tudatos izommunkának (összehúzás-elernyesztés/ellazítás, mely segíti a testet éltető oxigénnel és tápanyagokkal való ellátását) köszönhetően frissen tudjuk magunkat tartani.

A gyakorlás során milyen eredményre számíthatok?

 • javítani fogja a testtartását és a testtudatát
 • oldani fogja a feszültségét
 • erősíti az izmait és a csontjait
 • elősegíti a tüdő és a szív munkáját
 • javítja az agyának vérkeringését
 • energikusabb lesz

Az Etka jógának egy „hibája” van. Csak akkor működik, ha mi magunk teszünk érte.

„Azért hiteles számomra ez a módszer, mert egy olyan nő módszerét tanulhattam meg, aki nem „Indiában beleszületett a jógába”, hanem egy fél életet (55 évet) betegségben leélve javította meg a testét azután, amikor a modern orvoslástól már nem kapott erre még biztatást sem. Saját erejéből hosszabbította meg az életét. Fáradhatatlanul mozgott, pedig nyitott gerinccel és beteg szívvel született és élte végig az életét.”

Az Etka Jóga Erőgyűjtő Módszer kidolgozása, valamint az Etka Jóga Nemzetközi Egyesület (EJNE) megalapítása Kártyikné Benke Etka nevéhez fűződik, aki 1920-ban született, és 2013 márciusában hunyt el.

A módszer „ETKA” néven szabadalmaztatva van. 

Számos alkalommal jelent meg a médiában.

Etka anyó szívbetegen, nyitott hátgerinccel született, ezért mellőznie kellett a fizikai megterhelést jelentő feladatokat, többek között a sportot és a tornát.

55 évig élt abban a tudatban, hogy betegségei nem gyógyíthatók. Ekkor dr. Kenyeres Károly szegedi természetgyógyász irányításával megtanulta az élettanilag helyes légzést, táplálkozást, koplalást, belső szervtornát és gondolatirányítást. Egy év múlva a megváltoztatott életmódja hatására megszűntek fájdalmai, eltűntek betegségei. Ezután nagy szenvedéllyel kezdte el tanulmányozni az emberi test és elme kapcsolatát és fejlesztését, valamint az összes elérhető keleti és nyugati szellemi és fizikai mozgáskultúrát kipróbálta.

50-es éveinek végén kezdett jógát oktatni Dely Károly jógaoktató ösztönzésére. Egy idő után úgy érezte, hogy hiányzik valami még a megismert tanokból, ezért elkezdte figyelni a gerinces élőlények és a kisgyermekek légzését, mozgását.

Etka anyó egyik könyvében alábbiakat írja: „Sok évet töltöttem el az ősi jóga elsajátításával. Különféle keleti és nyugati öngyógyító, és önfejlesztő módszert kipróbáltam. Rájöttem, hogy kimaradt az ősi jógából éppúgy, minden más fizikai-szellemi kultúrából a velünk született természetes légzés és mozgás.

Semmit nem teszek már úgy, ahogyan nekem tanították, de nélkülük mégsem jutottam volna el oda, ahol most vagyok.

Közel 60 évesen kezdtem el jógát oktatni dr. Szabó Endre szegedi szakorvos felügyelete mellett. Az emberek sokallták azt az idő ráfordítást, amit az egészség megőrzésére és visszaszerzésére ajánlottam. Ekkor kezdtem el figyelni a kisgyermekek és más gerinces élőlények természetes légzését, mozgását. Magam is megpróbáltam természetes lélegezni, mozdulni. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy frissen tudom magam tartani a természetes légzéssel, az izmok megfeszítésének és elernyesztésének ritmikus váltakoztatásával mindig ott, ahol éppen vagyok. Módszerem lényege még az állandóan létrehozható gerincmozgás. A mindennapi tevékenységeink közben megmozdulnak a nyaki, háti, ágyéki csigolyák, porkorongok. Létrejön a helyes testtartást biztosító izomegyensúly, a kidomborodó mellkas által a tüdő teljes át légzése.”

Egyik könyvéhez Dr. Bástyi András kórházi adjunktus írt előszót. Részletek a könyvből: „Kétségtelen, hogy helyes testtartással, a tüdők átlélegeztetésével, tudatosan vállalt helyes táplálkozással a légzőszervi, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzhetők.” „Mind természetgyógyászati, mind gyakorló orvos szempontból Kártyikné Benke Etka könyvét értékesnek, hasznosnak tartom. Az általa hirdetett tanok csak addig érthetőek nehezen, amíg nem sajátítjuk el és ösztönösen, élvezettel nem alkalmazzuk azokat.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =

design elem design elem

Hasonló bejegyzések

Összes bejegyzés