Almás golyó dióval vagy mogyoróval vagy mandulával
Három almát és 2 közepes sárgarépát lereszelünk. Hozzáadunk 1 kávéskanál fahéjat (aki szereti, az tehet bele még más fűszert is pl. szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, ánizs), ízlés szerint mézet vagy más egészségesebb édesítőt (el is hagyható) és a 20 dkg darált diót vagy mogyorót. Aki szereti, az mákot is tehet bele.
Jól összegyúrjuk, majd legalább 15 percre állni hagyjuk, de lehet akár 1-2 órára is. Golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.Azonnal is fogyasztható, de ha hűtőbe tesszük, akkor az az igazi.
Gyümölcs szalámi
Az aszalt fügét és/vagy datolyát vágódeszkán durvára aprítjuk vagy ollóval vágjuk félbe, majd egy éles késsel rendelkező aprítógépbe szórjuk. Hozzáadjuk a fűszereket (ízlés szerint választható hozzá: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, ánizs). Pépesre pürésítjük. Az így kapott masszába belegyúrjuk a felaprított mazsolát (előtte felforralhatjuk vagy beáztathatjuk vörösborba vagy rumba, ha valaki így szereti) és a durvára vágott diót vagy mogyorót. Mivel az aszalványok elég édesek, ezért nem kell bele édesítő. Kivéve, ha valaki nagyon édesen szereti. Ebben az esetben egy kis méz jól jöhet. Rudat formázunk belőle, alufóliába tekerjük.
Hűtőben kb. 2 óra alatt dermed meg, ezután jól vágható lesz.